Okres jesienny to moment, w którym miliony Polaków wyposażonych w wiklinowe kosze, udają się do lasu na poszukiwanie grzybów. Grzybobranie to czynność, która z powodzeniem mogłaby konkurować w ramach sportu narodowego.
Zbierać grzyby uwielbiamy, a lata doświadczeń oraz godziny spędzone na wędrówkach po lasach, uczyniły z nas perfekcjonistów w temacie rozróżniania grzybów. Problem pojawia się natomiast w momencie, w którym wracamy do domu, a całe nasze zbiory czekają w koszach na dalszy los. Co zatem robić z grzybami oraz jak je później przechowywać?
Grzyby, wszędzie grzyby..
Grzyby po zebraniu wymagają od nas odpowiedniego przygotowania. Oczyszczenie naszych zbiorów niestety jest dosyć czasochłonnym zajęciem, a im więcej grzybów nazbieramy – tym więcej czasu spędzimy później w kuchni na przygotowywaniu ich do dalszej obróbki. Grzybobranie wymaga poświęceń, lecz my Polacy te poświęcenia przyjmujemy z pokorą, gdyż grzyby uwielbiamy w każdej postaci. Przepyszna zupa, czy sos grzybowy to specjały, którymi chętnie raczymy się podczas każdego sezonu grzybowego. Niestety, ale sezon szybko się kończy, a nam często zostaje czekać cały rok, aby ponownie móc cieszyć się zapachem oraz smakiem ulubionych dań. Jest jednak sposób, aby móc przedłużyć sobie kulinarne doznania z ulubionymi grzybami, a rozwiązaniem jest nic innego jak suszenie naszych zbiorów. Jak suszyć grzyby, do czego dodawać oraz najważniejsze jak przechowywać?
Suszone grzyby do potraw nadają niepowtarzalnego aromatu
Same suszenie nie jest ciężkim procesem, jednak wymaga troszkę czasu, który uzależniony jest w stosunku od metody suszenia. Suszyć możemy w piekarniku, w specjalnych maszynach, czy nawet nad kuchenką. Sposobów jest wiele, a efekt ten sam – aromatyczne suszone grzyby, które następnie możemy przechowywać miesiącami, aby stopniowo wykorzystywać je do swoich ulubionych dań. Suszone grzyby idealnie sprawdzą się jako dodatek do świątecznych farszów, sosów czy zup. Ich zapach oraz smak doda niepowtarzalnego aromatu każdej potrawie. Jak więc skutecznie przechowywać nasze grzyby, aby ich walory nie uleciały z czasem? Idealnym rozwiązaniem będzie pojemnik próżniowy.
Pojemnik próżniowy – idealna forma przechowywania suszonych grzybów
Przechowywanie suszonych grzybów we wszelkiego rodzaju woreczkach z góry skazane jest na porażkę, gdyż grzyby szybko spleśnieją, o ile wcześniej nie posłużą jako pokarm dla moli spożywczych. Grzyby powinny być przechowywane w idealnie suchym pojemniku, który możemy zamknąć próżniowo. W ten sposób jesteśmy w stanie zachować ich świeżość nawet do 3 lat od momentu wysuszenia. Warto jednak co jakiś czas zaglądać do pojemnika, aby sprawdzić stan naszych przetworów. Jednak w odpowiednim pojemniku próżniowym – nie powinna im stać się krzywda. Takie pojemniki idealnie sprawdzą się również przy przechowywaniu innych rodzajów żywności. Ze względu na swoją konstrukcję – pojemniki odcinają nasz pokarm od wszelkiego rodzaju bakterii, wilgoci, czy kurzu. W ten sposób jesteśmy w stanie znacznie przedłużyć ich okres przydatności do spożycia, co przy rosnących zewsząd cenach jedzenia będzie zbawiennym skutkiem zarówno dla naszych pokarmów, jak i dla naszego portfela.