Sucha vs mokra metoda obróbki kawy speciality

Sucha vs mokra metoda obróbki kawy speciality

Artykuł Miesiąca Baza wiedzy Polecane i promocje

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jakie procesy i techniki stoją za wyjątkowym smakiem i aromatem kawy speciality, którą tak chętnie wiele osób delektuje się każdego dnia? Jedną z kluczowych kwestii wpływającej na smak danego napoju jest sposób obróbki ziaren wykorzystywanych do jego produkcji. Istnieją dwie główne metody stosowane przez producentów kawy na całym świecie – sucha oraz mokra. Co je od siebie różni?

Na czym polega sucha i mokra metoda obróbki kawy speciality?

Sucha metoda, zwana również naturalną, jest najstarszą techniką pozyskiwania ziaren kawy. Proces ten polega na pozostawieniu owoców kawy do naturalnego wysuszenia na słońcu. W tym celu są one rozkładane na podłożu lub specjalnych rusztach i regularnie obracane, aby mogły się równomiernie wysuszyć. Proces ten może trwać kilka tygodni. Po osiągnięciu odpowiedniego stopnia wysuszenia owoce są mechanicznie obrabiane w celu usunięcia suchego miąższu i łupiny. Sucha metoda obróbki kawy zapewnia jej wyraźny, intensywny owocowy i słodki smak.

Mokra metoda obróbki, również stosowana przez producentów kawy organic speciality, jest natomiast bardziej zaawansowanym procesem, który polega na fermentacji ziaren. Zaraz po zbiorze owoce są poddawane procesowi odsiarczania, czyli oddzielaniu miąższu od ziarna za pomocą specjalnych urządzeń. Następnie ziarna są zanurzone w zbiornikach z wodą na 12-48 godzin, gdzie zachodzi proces fermentacji. Po tym czasie są one dokładnie myte i wystawiane do suszenia na słońcu lub są suszone z wykorzystaniem maszyn. Mokra metoda pozwala uzyskać bardziej kwaskowy smak kawy.

Na jaką kawę postawić?

Wybór pomiędzy kawą uzyskaną metodą suchą a mokrą zależy od indywidualnych upodobań oraz tego, jakie oczekiwania stawia się przed opisywanym napojem.  W razie wątpliwości, na jaki wariant postawić, o radę można poprosić specjalistów z firmy Bero – importera kawy zielonej. Tak jak zostało wspomniane, kawę przygotowaną metodą suchą cechuje wyczuwalna wyrazista słodycz owoców. W związku z tym może być ona doskonałym wyborem dla osób, które cenią złożony smak kawy.

Z kolei kawę przygotowaną metodą mokrą wyróżnia wyższa kwasowość oraz lekkość naparu. Warto zatem postawić na ten rodzaj kawy, jeśli preferujesz mniej słodkie napoje. Należy jednak pamiętać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, która metoda jest lepsza. Ostatecznie to indywidualne preferencje i oczekiwania dotyczące smaku kawy będą decydować o wyborze metody obróbki ziaren.

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments